Elektrický proud

Elektrický proud je uspořádaný pohyb částic s elektrickým nábojem. Tyto částice se uvedou do pohybu tehdy, pokud mají k dispozici cestu k místu, kde je elektricky nabitých částic méně. Spravedlivá příroda, která bdí nad rovnováhou je pohání tak dlouho, dokud se poměry na obou stranách nevyrovnají.

Cestou může být jakákoliv látka, která obsahuje volné elektrony. Volné proto, aby se mohli stát součástí proudu. Takovým látkám říkáme vodiče. (Vedou elektrický proud) Kromě vodičů rozeznáváme polovodiče a izolanty.

Elektrický proud označujeme písmenem I.
Jednotkou je 1 Ampér (A).

Vodič s proudem si můžeme velice dobře představit jako řeku. (Na obrázku je řeka Kawarau na Novém Zélandu.) Částice vody plynou jedním směrem místem, které to umožňuje. Pokud dáme proudícím částicím něco do cesty, můžeme jejich pohyb a energii využít nejrůznějšími způsoby. Získaná energie bude úměrná síle proudu.

Baterie

Baterie je zařízení, ve kterém jsou k dispozici od sebe oddělená 2 místa. Jedno s přebytkem a jedno s nedostatkem nabitých částic. Propojením těchto míst se dají elektricka nabité částice do pohybu. Tomuto pohybu říkáme elektrický proud.