Bezdrátový přenos elektrické energie

Nikola Tesla

Elektrická energie se téměř výhradně přenáší prostřednictvím elektrických rozvodů. Jinými slovy od zdroje energie (například elektrárny) vede nějaký vodič až do koncového zařízení.

Elektrifikaci světa započal v USA na přelomu 19. s 20. stoletím Nikola Tesla. Od samého počátku věřil tomu, že existuje a snil o tom, že objeví způsob jak přenášet eletktrickou energii bezdrátově a navíc, že bude možné ji získávat z atmosféry. Každou 1 sekundu udeří na této planetě blesk. A to v důsledku nahromadění a následného vybití elektrického náboje. Náboje z atmosféry Země. Neustále hromadící se elektrický náboj, se pravidelně vybíjí do země, čehož chtěl Nikola Tesla využít a nevyužitou energii proměnit v přirozený a prakticky nekonečný zdroj energie.

O tom, zda se mu to povedlo, se dodnes vedou spekulace. Jisté je, že v dnešní době se stále ještě spolehlivý způsob bezdrátového přenosu hledá.

Současnost

Přestože známe a víme jak by měl celý proces fungovat, jsme zatím schopni přenášet energii jen na velmi malou vzdálenost. Navíc jsou k tomu potřeba poměrně velké doplňky a navíc dochází k výrazným ztrátám. Základem zařízení jsou dvě cívky, specifických paramterů.

intel-wireles-power-580-90

Wireless_Power-001

zdroj obrázků: intel.com

Vyrobte si vlastní zařízení pro bezdrátový přenos elektrické energie